Het weer aan de Costa Blanca

Costa Blanca kent een mediterraan klimaat dat garant staat voor veel zonovergoten dagen en overwegend aangename temperaturen. De bergen die de Costa Blanca omringen verhinderen vaak dat depressies en koudefronten de Costa Blanca kunnen bereiken. Dat zorgt er met name in de winterperiode voor dat het binnen de kustregio warmer blijft dan landinwaarts. Ook is de kans op regenachtige dagen hierdoor kleiner, omdat de Costa Blanca als het ware beschut ligt tegen het slechte weer. Het is dit klimaattype dat ervoor zorgt dat de Costa Blanca zo populair is als vakantiebestemming.

Costa Blanca bezienswaardigheden

De Costa Blanca is meer dan zon, zee en strand. Prachtige dorpjes, oude kastelen en indrukwekkende grotten zijn onderdeel van de vele bezienswaardigheden uit deze regio.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Costa Blanca op een rijtje gezet:
Costa Blanca bezienswaardigheden top 10

 

Klimaattabel Costa Blanca

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 16 6 6 5 35 mm 15
februari 16 7 6 5 34 mm 14
maart 18 8 7 5 38 mm 14
april 21 10 8 6 37 mm 15
mei 24 13 9 5 32 mm 18
juni 27 17 10 2 22 mm 21
juli 30 20 11 1 10 mm 24
augustus 31 21 9 2 17 mm 26
september 28 18 8 3 45 mm 24
oktober 23 14 7 5 88 mm 21
november 20 10 6 6 55 mm 18
december 16 7 5 5 49 mm 16
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Warme zomers

De Costa Blanca heeft te maken met een vrij lang zomerseizoen. Al in april kunnen de eerste zomerse dagen genoteerd worden, maar voor echt langdurige periodes van zomers weer moet je meestal tot ergens in juni wachten. De kans op een regenachtige dag neemt dan ook flink af. Gemiddeld telt juni slechts twee dagen met regen. Juli en augustus staan vrijwel garant voor tropische hitte. Aan vrijwel heel de Costa Blanca loopt het kwik op naar waardes rond de dertig graden. Landinwaarts kan het een paar graden warmer worden. In tegenstelling tot de zuidelijke kustgebieden zoals de Costa del Sol is de kans op temperaturen van tegen de veertig graden hier kleiner. Voor mensen die extreme hitte willen vermijden is de Costa Blanca dan ook een beter keuze dan het zuiden van Spanje. De Costa Blanca is gemiddeld wel iets warmer dan de onder Nederlanders zo populaire Costa Brava. Aan de Costa Brava is er echter een grotere kans op pittige regen- en onweersbuien.

Het zomerse weer aan de Costa Blanca houdt ten minste tot september aan. Wel neemt de kans op een regen- of onweersbui toe in september. Ook blijft het 's avonds iets minder lang warm, met name tegen het einde van de maand. Oktober is een overgangsmaand die alle kanten op kan gaan. Sommige jaren zorgen storingen ervoor dat het grootste deel van oktober vrij instabiel weer kent, terwijl tijdens andere jaren hogedrukgebieden de mensen aan de Costa Blanca trakteren op veel zomerse dagen. Soms duurt de zomer zelfs tot in november.

Weinig neerslag

Aan de Costa Blanca valt relatief weinig neerslag. De gemiddelde jaarsom varieert per plaats. Gemiddeld ligt deze tussen de 400 en 500 millimeter per jaar. Dat is ongeveer veertig procent minder neerslag dan in Nederland. Wat wel opvallend is, is dat ls het regent aan de Costa Blanca, de gemiddelde hoeveelheid die binnen een etmaal valt wel aan de hoge kant is. De kleinste kans op neerslag heb je in de zomermaanden. De kans dat regen gepaard gaat met onweer is dan wel groter. De natste periode is vanaf eind september tot begin mei, met oktober duidelijk als natste maand. In oktober valt er gemiddeld ongeveer net zoveel regen als in Nederland.

Milde wintermaanden

De winterperiode is uitgesproken mild aan de Costa Blanca. Overdag ligt de temperatuur gemiddeld tussen de 14 en 20 graden. Warmer kan echter ook, waardoor je lekker aan het strand kunt liggen terwijl men in Nederland binnen bij de kachel zit. Voor een serieuze winterzonvakantie is de Costa Blanca vaak net niet warm en stabiel genoeg. Je kunt geluk hebben, maar voor een strandvakantie heb je toch vrij constant weer nodig met temperaturen van ten minste 22 graden Celsius.

Beste reistijd

Wanneer de beste reistijd is, is vooral afhankelijk van je reisdoel en je persoonlijke wensen. Voor een strandvakantie kun je het beste vanaf juni naar de Costa Blanca reizen. Tot medio september is het overwegend zonnig en zomers met redelijk wat tropische dagen. Het zeewater is in de maanden juli, augustus en september het meest aangenaam.

Wil je wel zacht tot warm weer, maar geen hitte dan kun je het beste het voor- of naseizoen gebruiken om naar de Costa Blanca te reizen.

Plaatsen aan de Costa Blanca

Over de volgende steden en dorpen aan de Costa Blanca hebben we uitgebreide informatie staan op andere sites van ons:
Alicante informatie

Alicante voor beginners
Benidorm informatie
Benidorm informatie
Benidorm voor beginners
Calp informatie
Moraira informatie
Moraira informatie
Moraira voor beginners

Meer info over de Costa Blanca

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over de Costa Blanca:
Costa Blanca informatie
Costa Blanca informatie
Costa Blanca tips
Costa Blanca weer & klimaat
bijzondere plekjes aan de Costa Blanca
de mooiste dorpjes van Costa Blanca

teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy